fredag den 5. december 2014

Agnes' & Issacs introduction

I forbindelse med et giftemål i Uganda er introduction i.flg den traditionelle ugandiske kultur mindst lige så vigtig som selve bryllupsfesten.

Når man møder op til en introduction fest skal man på forhånd vide, om man er på brudens eller gommens side, for det hele er bygget op omkring et spil mellem de 2 familier. Festen foregår hos brudens familie. Jeg mødte selv op sammen med gommen, Issac, så vi kørte i samlet flok hjem til Aggies hjem,  hvor vi først blev budt på et festmåltid bestående af en masse lokale retter, bl.a luwombo.

Jeppe og Lotte i kulturel korrekt påklædning til en introduction

Mad-kø (tidligere stuepige Esther i orange, Moses' kone Esther er i den lyserøde gormezi længere bagved)

August, Rebecca og Riku nyder det lokale festmåltid

Julianna og Ruth

Under måltidet blander man sig ikke med gæsterne fra brudens side. Da maden var spist stillede Issacs gæster sig op på en lang række og "skuespillet" kunne begynde. Gommens gæster "banker på" og får i første omgang lov til at komme ind og sætte sig ned. Nogle af gommens gæster havde klædt sig ud som læger, så de aflagde rapport om at gæsterne var syge - især en af gæsterne var meget syg og kuren fandtes i familiens smukke datter. Herefter kom nogle af Aggies familie-medlemmer, som godt nok ikke var "rigtig" familie, da hendes søster var nogle af vores medarbejdere og volontørere, men traditionelt set er det meningen af det er familiemedlemmer, der skal hilse på gæsterne.
Ida, Johanne, Sanne og Lisa danser og hilser på gæsterne som Agnes' søster - og det var virkelig til folks store forundring at der kom en folk muzungu piger. 

Brenda, 2 piger fra Africa InTouch, Mia og Bridget repræsenterer den næste "søster"-flok

Her sidder gæsterne fra Issacs side. Mange af UCCs medarbejdere er med her. På første række ses Mary, Babra og Julianna. På anden række ses Maureen i pink, derefter Annet, Susan og Agnes

Indimellem er der forskellige underholdende indslag som f.eks at 2 mænd klæder sig ud som tanter! Til sidst kommer tanten på banen, og det er hende, der skal afgøre sagen. Hun bliver spurgt om hun kender gæsterne. Hendes ja hertil er bl.a det vi har ventet på. Herefter bliver hun spurgt om hun kan udpege hvem der er brudens udkårne... men så skulle hun først ind for at hente hendes briller. Så på den måde kører "skuespillet" med forskellige humoristiske kommentarer, som i.flg dem der kan det lokale sprog, luganda, er meget morsomt. Faktisk er introdutionsfesterne kendte for at være langt sjovere end bryllupsfesterne.

Ronald underholder klædt ud som tante...

Så kom den smukke brud Agnes på scenen

Tanten har fundet gommen Isak

Smukke Agnes

Isak og tanterne

Agnes og tanterne

Agnes og Issac

Da tanten kom tilbage havde hun Agnes med og kort efter går tanten rundt blandt gommes gæster og leder efter Agnes' udkårne, så efter en tids "søgen" finder hun ham og han får herefter en æresplads foran. En af de vigtige ting der herefter sker er, at gommen og hans gæster bringer gaver til bruden og hendes familie, som ved at modtage gaverne accepterer at pigen bliver givet til hendes mand. I traditionel forstand er parret efter denne ceremoni gift, selvom der først kommer papir på ægteskabet når der efterfølgende holdes bryllup.

Gaverne bæres ind (Agnes fra børnehaven er forrest)

Ruth og Susan bærer gaver ind - i kurvene er der friske frugter/grønsager eller andre madvarer

Agnes, som nu har skiftet tøj (det gør bruden typisk 3 gange i løbet af introduction)

Her er beviset - introduction er en sjov fest!!

/rj