lørdag den 15. marts 2014

Moses´ Introduction (en ceremoni før brylluppet)

I Uganda er der tradition for, at en kommende brudgom skal betale en brudepris til brudens familie. Brudeprisen betales til en fest før brullupet, som hedder Introduction. Det er under denne fest at brudens familie officielt accepterer at den kommende brudgom må få den udkårne pige som sin hustru. Tanterne i familien er dem der bestemmer det. Hele festligheden omkring Introduction er bygget op omkring et slags skuespil, hvor der er mange roller at spille. Man starter med at "banke på døren" til pigens familie, som efter lidt snak og overvejelse inviterer gæsterne indenfor. Når gommen og hans gæster bliver budt indenfor er det vigtigt, at alle er klædt rigtigt op (i traditionelle klædedragter hvor kvinderne klædes på i gormesi og mændene i en kjole-lignende counsil). Man skulle selvfølgelig også smile, grine og klappe på de rigtige tidspunkter, så brudens familie kunne se, at gommen og hans familie/venner har gode manér og et et godt match til deres pige. Traditionen tro skulle alle piger fra gommens side selvfølgelig også knæle for at vise respekt for brudens tanter - og efter sigende blev det trukket lidt i langdrag fordi det åbenbart var sjovt at se en muzungu knæle (og det var sandelig også første gang jeg har prøvet at knæle for folk). Men... det var jo bare en rolle i et skuespil! Efter at tanterne havde set gommen an og endelig accepteret skulle tanterne "finde Moses" som var gemt på en tilfældig plads blandt gommes 30 repræsentanter. De fandt heldigvis den rigtige mand!! Herefter kunne den kommende brud præsenteres for Moses - og hun var så smuk, at hun var en brud værdig! Kort tid efter skulle gommen betale brudeprisen. I mange familie i Uganda kræver brudens familie nogle bestemt ting, men Esthers familie havde ikke stillet krav om noget, så gaverne blev givet af Moses i taknemmelighed til hendes familie. Gaverne blev båret ind af gommes gæster.

Joyce var også i gormesi for første gang... så man skal lige finde balancen i sådan en tung kjole med et tæppe indenunder! 

Thomas, Carsten, Harriet, Joyce, Kezia, Ivan og John Chris 

3 smukke piger: Babra, Joyce og Harriet

Da maden blev serveret blev der serveret ekstra meget mad for Moses... og det var forventet at han skulle spise en hel grydefuld af kylling! Men det nød han vist bare :-)

Underholdning med traditionelle dansere

Brudens forældre

Kezia, Ruth, Harriet, Joyce og Babra alle i traditionelle gormesi

Smukke Esther - Moses' udkårne brud

En del af introduction-cerimonien, hvor Esteher knæler sammen med hendes søster og skal mødes med Moses' tanter

Nogle børn fra en dansetrop

Gaverne bæres ind

Joyce med gaver til brudes familie

Et koben!! 

Masser af gaver til brudens familie

Nogle af gommens repræsentanter 

Mr Zaake skal til at bede en velsignelse over hans datter og Moses' fremtidsplaner

Esther serverer kage for Moses

Esther har knælet for Moses så hu hjælper han hende op igen! 

Ivan, Thomas og Babra

Det var desværre ikke muligt for os at tage billeder af alle festens ceremonier, for det ville være en fornærmelse hvis vi som Moses' repræsentanter gik rundt og tog billeder af det hele. Men forhåbentlig giver det alligevel et indblik i dagens fest. 

Selve brylluppet er d. 29 marts, så hvis du vil give en gave til Moses & Esther's bryllup, så kan du sætte et beløb ind via hjemmesiden under "Gi en gave" og mærke donationen "Moses". Hvis du i forvejen er fadder får du også fradrag for det  (Er du ikke fadder kan du jo hurtigt blive det!!)
Her i Uganda er det mindst lige så stor del at man samler penge ind til sit bryllup før festen som selve gaven, så halvdelen af det som et samlet ind blandt internationalle venner vil blive givet som et bidrag før brylluppet og halvdelen som en penge-gave til brylluppet med et fint kort med folks navne på. Tak!


/rj
Leg på babyhjemmet.

Idag tog Emeli og Anne-Mette på babyhjemmet, for at vise Ida hvor de danske volontører bruger meget af deres tid. Der blev både leget gemmeleg, danset til musik, kigget på gamle billeder og hygget i sandkassen inden det blev frokost tid.

Miracle med sit gamle billede.
Evas med sit gamle billede.


Priscilla og Anne-Mette gemmer sig bag døren under gemmelegen.

Ida faldt hurtigt i god jord hos børnene.

Der bliver danset i den nye stue.


Man kan også rutsje tre sammen.

Anne-Mette hygger med en stor del af børnene - både store og små.

Hope nyder farven på sit nye værelse sammen med Emeli.

Jeremiah underholder de små børn.

Muchaba leger i sandkassen.

Anne-Mette og Evas.

Timo er altid klar til knus og kram - her er den heldige vinder af krammet, Anne-Mette.

JB synes det er sjovt at begrave sine ben i sandkassen. 

Priscilla og Ida.

Fred, Hope og Emeli.

Mercy, Miracle og Anne-Mette.

Frokost tid for børnene inden middagsluren.

Fred er godt tilfreds med dagens frokost.