lørdag den 22. februar 2014

Til åbningscerimoni på MCCA - Master Care Christian Academy

I dag har vi sammen med Signe og Niels været til en åbningsceremoni af en kristen skole ca. en times kørsel fra Masaka. I Signe og Niels' invitation stod der at festen startede kl 10 præcis, men da vi ankom, var der ikke engang stillet stole op – AFRICANTIME! Så efter en lille rundvisning satte vi os ind i bilen igen og tog på restaurantbesøg for at slå tiden ihjel. Det var tilgengæld rigtig hyggeligt og vi fik noget lækkert lokalt morgenmad: chapati, ris og katogo (hele kogte matoke bananer med en oksekødssovs). Da vi kom tilbage igen kl. 12, var alt klar og ”festen” kunne begynde. Festen indebar at sidde på en stol og høre på en frygtelig masse taler, bl.a. af skolelederen, Ugandas sikkerhedsminister og en pastor. Derudover blev der holdt tale af grundlæggeren af skolen. Han er amerikansk republikaner og meget kristen og ønsker bl.a. at implementere kristendom i alle fag. Ydermere er det rigtig dyrt at have sit barn til at gå på skolen, så det er kun børn af de rigeste familier, der kan gå der. Amerikanerens vision var, at skolens børn skulle blive fremtidens læger, advokater, iværksættere og politikere. Som danskere er det svært at forstå ønsket om en sammensmeltning af religion og skolegang i så ekstrem grad, som der er tale om på denne skole. Han brugte selv eksemplet på, hvor langt ned USA er kommet på listen over de bedste skoler på verdensplan efter, at religion ikke længere er guideline for undervisningen i samtlige fag. Han ville derfor gerne genskabe den undervisningsform, som herskede i USA for 40 år siden, som igen virkede helt uforståeligt og grotesk i vores optik.  Efter at have siddet i fire timer, lyttende til kilometerlange taler, placeret på plastikstole overfor ministeren i hans kontorstol og med et lille bord pyntet med en næsten strøget dug og plastikblomster, valgte vi at liste af, da rundvisningen gik i gang.... Men en oplevelse, det var det.


Det amerikanske par der stod for finansieringen af skolen

Sikkerhedsministeren

I sin tale gav han et eksempel på hvordan man kan få det plads til det hele i sit liv, hvis man først fokuserer på de store ting, Gud, uddannelse og familie og derefter på de små ting. Han viste det ved først at fylde glasset med ris og derefter tre valnødder, hvorved låget ikke kunne lukkes. Men da han gjorde det i omvendt rækkefølge lukkede låget nemt. Folk omkring var vilde med det og klappede som om de havde set magi. 

Folk kom i deres pæneste tøj, her ses en kvinde i sin nationaldragtHelt ubemærkede kunne vi ikke komme derfra, da en anden havde valgt at parkere bag ved os.